Sportproject enthousiast ontvangen!

Sport verbindt mensen met elkaar, is gezond, maar bovenal ontzettend leuk! Dat hebben we ervaren tijdens het sportproject op de Vitsangalaweni basisschool.

De leerkrachten en kinderen van de Vitsangalawenischool hadden gevraagd om ondersteuning bij het opzetten van sportfaciliteiten. Tot nu toe was daar nog geen goed plan uitgerold met voldoende waarborgen voor een duurzame opzet. Deze uitdaging is opgepakt door Sam en Gijs, die in het kader van hun studie sportmanagement aan de Hogeschool Amsterdam, gedurende zes maanden stage hebben gelopen bij Kids in Kenia. De uitdaging was om zelf voor de financiering van het project te zorgen en het project zo in te richten dat het ook een duurzaam karakter zou krijgen.

Tijdens de voorbereidingsperiode in Nederland is met een ludieke actie op de facebookpagina van het sportproject en via de crowdfunding website van Get it Done, voldoende geld opgehaald om het project te kunnen starten. Ook was er een intensief contact met Salim, de leerkracht die het project co├Ârdineert op de Vitsangalaweni school.

Medio februari was het zover en zijn we samen met Sam en Gijs afgereisd naar Kenia om het sportproject uit te rollen. Bij aankomst op de school konden we met eigen ogen constateren dat het voetbalveld, netbalveld en volleybalveld waren aangelegd en dat ook alle sportmaterialen aanwezig waren voor de sportdagen.

De eerste sportdag was een dolle boel met zoveel enthousiaste kinderen op het veld. De volgende dagen kwam er meer structuur in en kreeg elke klas gedurende twee uur les in de verschillende sporten. De sportweek werd afgesloten met een voetbalwedstrijd tussen de leerkrachten en leerlingen. De wedstrijd werd met glans gewonnen door de leerlingen.

Het duurzame karakter van dit project komt op verschillende manieren tot uitdrukking. De school gaat sport integreren in het lesprogramma. Elke dag worden er sportlessen gegeven. Omdat de school nu eigen sportvelden heeft, gaan de schoolteams meedraaien in competitie wedstrijden tussen de scholen in het district. Ook gaat de school de sportvelden verhuren, zodat met de opbrengst kapotte materialen vervangen kunnen worden. Daarnaast zal Salim, als co├Ârdinator van het sportproject, meedraaien in het Worldcoaches programma dat de KNVB in samenwerking met Tenda Pamoja organiseert in dit district.

Namens (de) Kids in Kenia bedanken we Sam, Gijs en Salim hartelijk voor hun enthousiaste en deskundige inzet.

Zie ook onze aktiepagina op Get it Done en op facebook .